nicoll russell studios
architects + interior designers

Scrimgeour's Corner

  

Crief

Set on the corner forming the end of Crieff High Street and a three way junction to either Callender or Crianlarich, Scrymgeour’s Corner repaired a broken piece of townscape created by a serious fire in the town’s department store. The development carefully ‘knits in’ two shops on its ground level and some twenty two flats and warden’s accommodation on the floors above to heal this fractured urban setting.
 
It shares many of the practice’s concerns about context and place making illustrated by earlier projects like the TSB in St Andrews or in later projects like an Lanntair. Scrymgeour’s Corner creates a landmark which nods in the direction of Scotland’s vernacular urban housing in terms of their simple rendered elevations, scale, stair towers and limited use of stone detailing. However it also creates a pleasant modern housing development which is multiuse, enjoys tremendous views over Crieff from its stair lobbies, and where good design, enriched by playful detailing, is seen to benefit even a relatively modest infill project of this kind.

Photography : Keith Hunter