nicoll russell studios
architects + interior designers

The Playwright

  

Tay Square, Dundee

Dundee’s cultural quarter has been home to many trendy bars and restaurants over the years. ‘The Playwright’ is the newest member to join this elite crowd.
 
The location of the site was one of the main influences of the theme and style of the design. The site is located next to Dundee Rep, and the interior has drawn influences from the theatre and arts, from a range of commissioned art works to a professional portrait gallery of famous Scottish thespians and even a large scale wall graphic of Dundee’s own Brian Cox. The signage, graphics and even restaurants name all re-enforce the theatrical theme.
 
The new layout was designed to have two defined areas either side of the main entrance which was adapted to provide level access from the street. The contempary dining area has a formal atmosphere conveyed through the use of furniture, lighting and materials. The cocktail lounge area has been designed to offer a casual atmosphere with fixed seating and comfy tub chairs.
 
The bar area contains Dundee’s first glass floor which overlooks the basement wine cellar creating a visual contrast between the light openness of the ground floor and the dark warm atmospheric mood of the basement.
 

Photography : Scott McIntyre for NRS