nicoll russell studios
architects + interior designers

Private House

  

Fife

Initially, Nicoll Russell Studios were commissioned to design an extension. During the course of discussions with the client, however, it became more clear that livability and lack of light were the most significant issues. Bearing this in mind, and also the fact that the house already came close to filling the width of its long narrow site, a more restrained solution became apparent.
 
Instead of automatically introducing a conventional extension, the spaces were simply rearranged and opened up to the light. Kitchen/dining and study spaces are now connected to the living room allowing the garden to be enjoyed all year round. Extra spaces like a utility room were found by taking up area in the underbuilding where the house cuts into the hillside. Further insulation was added to complement the clients own recent upgrade and solar hot water panels were installed for an environmental and cost benefit.

Photography : Kristen Baikie for NRS