nicoll russell studios
architects + interior designers

Waterfront Shelter Design

  

Bexhill On Sea

RIBA Competition proposals for 4 Waterfront shelters and a kiosk at West Parade, Bexhill-on-Sea. The competition formed part of a wider regeneration of the Waterfront at Bexhill-on-Sea, a seaside town on the South Coast of England.
 
Studying the local typologies and historical nature of West Parade, the conclusion is the prevalent typology is that of long sweeping linear gardens, which have been a symbol of West Parade and Bexhill since Victorian times.
 
We took this typology and worked within it to create a shelter that is contemporary and forward thinking in form, yet rooted in its context. Opposed to a series of stand-alone ‘alien’ objects along the seafront, this form strives to provide activity and reinforce the entire West Parade, integrating with the landscape. The shelter form evokes the fluid language of the Modernist De La Warr Pavillion and Bandstand whilst evolving from the existing garden language of the West Parade.
 
The form provides a windbreak and shelter from various directions, whilst allowing permeability and views in all directions. Demountable seating allows the shelter to be utilised for a number of events and types of use.
 
In wider integration with the landscape strategy, the proposals envisaged a ‘star carpet’ of LEDs to illuminate the length of West Parade at night, providing visual unification of the entire West Parade and a spectacle for visitors and residents alike.