nicoll russell studios
architects + interior designers

Aberdeen Art Gallery

  

Aberdeen

Nicoll Russell Studios were shortlisted for the 20 million redevelopment of Aberdeen Art Gallery via a competitive dialogue process. It was proposed to "turn back the clock" by striping back the later additions to rediscover the Gallery's original Pallazzo style organisation. This resulted in a more permeable ground floor sequence of galleries which embraced the central atrium.
 
Accepting that little should be done to the exterior and historic fabric we proposed to insert a mezzanine inside the street elevation animating its otherwise blank high level windows as seen from the street. This device permitted the expansion of commercial activities in terms of a new shop, cafe and kitchen to support a restaurant. The gallery was reorganised to integrate the internal war memorial and to add relevance to its presence whilst overhauling office, support, education and the theatre spaces found within the complex.
 
Click to return to 'Arts'
 
Click to return to 'Conservation'

logo